Plágium2000, Budapest, 2008-

The 1st Multiple Show

NOT ORIGINAL! / NEM EREDETI!

January 18, 2009

aranyvasárnapi multiplika vásár, THE 1st MULTIPLE SHOW,

Liget Galéria, Budapest, 2008. december 21.

A collection of multiples / Multiplika gyűjtés


A szabadság mindig csak a másképp gondolkodás szabadsága. – Rosa Fluxemburg

Minden multiplika (…) Majdnem minden multiplika. – StAuby Tamás

Az interdiszciplinaritás mint meggyőződés kap hangsúlyt (ellentétben a puszta projekttámogatást vadászó felszínes konstrukciókkal). – Ben Vautier

Az első multiplika show ötlete 2008 júniusában kezdte el összeszerelni magát, miután megcsináltuk Az utolsó stencil showt, és találkoztunk a Fluxussal a Ludwig vitrinjében. Kicsit jobban elábrándoztunk a multiplikákon a kelleténél, hogy hogy is van ez a bárki által legyárthatóság és az eredetiség viszonya. Gyűjteni kezdtük a fotókat, recepteket, ezt a gyűjtést kezdtük el egy idő után feltenni a Multiplika blogra.

A blog beindulásával párhuzamosan hirdettük meg az első multiplika showt Nem eredeti címmel azzal, hogy a showra régi és új multiplikákat várunk. 2008 december 20-án terítettük le takarókat, lepedőket a Liget Galéria padlójára, hogy ott gyűjtsük a sokszorozványokat. Ezen a napon érkeztek a vásár résztvevői, hogy leadják munkáikat min. 3 példányban és kitöltsék az árcímkéket. A leadott munkákból egy-egy példány bekerült a Plágium2000 archívumába, a további darabokat pedig a december 21-ei vásáron vehették meg, illetve cserélhették el.

Az archívumba 43 darab sokszorosítható műtárgy került be, ennek nagy részét a résztvevők készítették el, valamennyi pedig a receptgyűjtés során elkészített Plágium2000 kiadás.

Történeti szempontból fontos, hogy a vásáron kaphatóak voltak a magyarországi fluxus képviselőinek jelentősebb multiplikáinak hamisítványai. Egyrészt ez egy érdekes játék az eredetiség és szerzőiség evidensnek tűnő fogalmával, játék a piaci árral: egy, a vásáron 500 forintért árusított multiplika eredetijéért 2008-ban 250.000 forintot fizettek. Másrészt a fluxus megszakadt történetének ismertetése és egy kísérlet a folytatásra.

Tanulmányi kiállítás, multiplika témakör. Történeti referenciákat, dokumentációkat és aktuális projekteket tartalmaz. A megszakadt magyarországi fluxus olyan szeletszempontjának bemutatása, amit hasonlóképpen utoljára 1993-ban mutattak be (Erdély, Szentjóby, Altorjay, Beke, Artpool) a 3×4 kiállításon. Csak erről a kiállításról 5 multiplikát sokszorosítottunk: Újságtorta, Tavalyi hó, Csehszlovák rádió 1968, Rövidzárlat-készülék, Kényelmetlen. A régi recepteket újrafőztük.

Folytatódik, ami megszakadt, illetve a leadott melókból amúgy is kiderül, hogy nem ismerve a történetét, folytatódik az attitűd. A fotó az nem elég.

A fiatal művészek munkáinak egy része az elmúlt pár évben keletkezett, ez tanúsítja, hogy sokszorosítható munkák mindenképpen születnek, de sok munka kifejezetten erre a vásárra készült, majd cserélt gazdát, akár megvásárolta valaki, akár elcserélte egy másik motyóra. A művészek közötti kapcsolatot az ajándékozás – az egyének közti csere – diskurzusát előtérbe állítva modellezni. Azzal, hogy a Plgáium2000 megszervezte ezt a kiállítást a Liget és az Ingyenműtárgy segítségével, arra ösztökélt másokat is, hogy melóikat megmutassák, elcseréljék egymással.

A művekben, tükrözve az alkotók ars poetikáját, egymásba mosódott a hétköznapi és a művészi: humorral kérdeztek rá a képzőművészet mibenlétére és egyben kérdőjelezték meg annak intézményrendszerét, társadalmi-gazdasági viszonyait, szabályait. Vizuális gegek sorozata.

A vásárt együtt hirdettük meg az Antimédia Ingyenműtárgy projektjével, tehát ingyenműtárgyakat is leadtak, ezeket installáltuk az ingyenműtárgyak falára, majd a vásárlók haza vihették azokat is.

Az alábbi szövegekből ollóztunk:

Tänase: Adni és kapni. Periferic 8 – Művészet mint ajándék. Kortárs Képzőművészeti Biennálé Iaşi, In: Balkon, 2008, no. 11-12, pp. 29-31.

Üveges Krisztina: Körkép kilátással. Na mi van? Kortárs magyar művészet. Lenmechanika, In: Balkon, 2008, no. 11-12, pp. 32-35.

———————————-

Felhívás

NEM EREDETI! / NOT ORIGINAL!
ARANYVASÁRNAPI MULTIPLIKA VÁSÁR
the 1st multiple show
Liget Galéria * 2000. december 21.
Felhívás:

Első multiplika shownkhoz várunk új multiplikákat, illetve már létező multiplikákat újra-sokszorosítva. Technika, méret nincs megkötve, viszont legkevesebb 3 példányban kell elkészíteni a sokszorozványokat, amelyből egy példány a szervezők gyűjtésébe kerül.

Előzetes szakmai egyeztetés lehetséges a multiplika2000 – kukac – gmail.com címen.

A multiplikákat személyesen lehet leadni december 20-án du. 4-től 8-ig. A kiálítás-vásáron az árakat az anyagköltség és 1000 forintos órabér alapján számítjuk ki, tehát szükséges tudnunk, mennyibe kerültek az alapanyagok, illetve mennyi időbe került a recept előállítása. A multiplikák árcímkéjét az alkotókkal együtt töltjük ki a leadáskor.

szervezők: Plágium2000 és METEX

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: