Plágium2000, Budapest, 2008-

CD torta

In 2009, cd, hungary on május 16, 2012 at 9:09 du.

Hajdu Zsolt: CD torta | CD Cake, 2009

cdk, ragasztó

Hajdu Zsolt további blogjai >>>
Karcag kriminál & Csicska kép 

Újságorta >>>

Hajdu Zsolt az elejétől fogva részt vett a Plágium2000 projektjeiben, így közelről inspirálta az Újságtorta, illetve annak készítése is. A 2009-ben rendezett Első multiplika piknikre készítette el egy példányban azóta sem ismételt művét, a CD tortát, mely másolt, „kalóz” CD lemezekből összeragasztott torta, az Erdély műhöz hasonlóan egy kivágott szelettel.

Ez a CD mű már nem az ún. sajtószabadságot tárgyalja (de nyilvánvalóan magában hordozza bujtatva az Újságtortát is), hanem egyfelől a mindennapi zene-, filmfogyasztási szokásainkat, másfelől pedig generációnk letöltési rutinját, a szellemi tulajdon nevetségességét, az egymásnak ajándékba égetett lopott dalokat, romantikus és/vagy kalandfilmeket, ennyiben tehát kapcsolódik a korábban, a Creative Commons kapcsán tárgyalt témakörhöz.

Párhuzamba állítva az Újságtortával egy újabb érdekes jelentésréteg bontható ki: a napilap olvasó ember otthonának egy zugában gyűlnek napról napra az újságok stócban, amit vagy elvisz egyszercsak a méhbe (esetleg a papírgyűjtő iskolásoknak ad), vagy eltüzeli, vagy egyszerűen bedobja a (szelektív) kukába, vagy, ha ilyesmi jut eszébe Újságtortát készít belőle. Ezzel ellentétben az ember az 1990-es évek második felétől a 2000-es évek elejéig mindent kiírt CD-re, ezen hozta-vitte az adatokat stb. A napilap kérészéletű hírértékéhez képest a CD-k egészen addig megőrizték hírértéküket, amíg be nem robbant a szabad piacra a külső merevlemez. A CD forradalmisága, amilyen hirtelen jött, olyan hirtelen el is tünt. Hajdu Zsolt pedig ült a szobájában 2009-ben, és azon tűnődött, mit is kezdjen azzal a rengeteg írott CD-vel?


 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: